Sinds 1985 zijn wij gevestigd in Breda, en werken met passie in ons graveerbedrijf Edelburijn. In 1993 zijn wij verhuisd naar de Speelhuislaan
omdat we in de Acaciastraat uit ons jasje waren gegroeid.
Samen hebben wij de opleiding tot graveur gevolgd aan de Vakschool Schoonhoven en legden daar de basis voor hand- en machinegraveren, stempelmaken en kalligrafie. Paul heeft daar ook het vak goudsmeden afgerond en zich later gespecialiseerd in het machinaal graveren, CNC en laser, Lietje in het handgraveren.
Wij zijn een van de weinige graveerbedrijven in Nederland waar u deze specialisaties onder één dak aantreft. Graveeratelier Edelburijn biedt u dan ook een zeer gevarieerd graveerprogramma aan. Wij zien het als een uitdaging om aan uw specifieke wensen te voldoen met een op maat (laser) gesneden product.
Paul Hertog & Lietje van Dijke, graveurs
In ieder materiaal graveren wij met de daarvoor geschikte graveertechniek. Wij graveren in metaal zoals messing, koper, aluminium, rvs, diverse kunststoffen, glas, en hout. Wij werken met de CO2-laser voornamelijk in glas, roestvast staal, hout, papier, karton, leder en kunststoffen.
Bij het machinegraveren maken we gebruik van een frees of diamantstift in combinatie met traditionele pantograaf- en computergestuurde graveermachines.
De burijn of graveersteker is van oudsher hét gereedschap van de handgraveur. Een mooie handgravure komt goed tot zijn recht in sieraden en voorwerpen van edelmetaal, voornamelijk in goud en zilver.
Een gravure is onuitwisbaar en slijtvast. Van een gegraveerd artikel blijft een gravure langer zichtbaar ten opzichte van een bedrukt voorwerp. Een freesgravure is doorgaans dieper dan een diamantgravure en lasergravure.
Met de CO2 laser graveren wij diverse materialen en producten door middel van een laserstraal. De computer stuurt de lasergraveermachine aan. De laserstraal komt uit een energiebron die via spiegeltjes en een lens in het materiaal brandt.
Diverse materialen zijn geschikt voor het graveren en lasersnijden; speciaal aluminium voor markeren, voor industrie maar ook voor decoratieve toepassingen. Roestvrij staal is goed te bewerken, de gravure krijgt een zwart uiterlijk. Leisteen, glas, drinkglazen, glasobjecten en spiegels graveren wij ook met onze CO2 laser. Acryl en hout lenen zich zeer goed voor een lasermarkering en snijden. Lasersnijden is precisiewerk en wordt ook gebruikt voor maquettes en modelbouw. Afbeeldingen, teksten, logo's of QR-codes komen haarscherp in het hout te staan.
Rubberstempels fabriceren wij met behulp van lasergraveren. Dit werkt snel en zo kunnen wij met spoed stempels leveren.
Het graveren met de machine is voornamelijk computergestuurd maar ook nog traditioneel met een graveermachine met pantograaf. Bij die laatste volg je met een taststift een sjabloon en de frees of diamant brengt de gravure in een verkleining over op het voorwerp. Wij hebben veel verschillende lettersjablonen en kunnen ook zonodig zelf een sjabloon vervaardigen.
Graveren d.m.v. een frees is een verspanende techniek. De frees snijdt het materiaal weg. De frees wordt vakkundig en met precisie geslepen. Dit bepaald mede de kwaliteit van de gravure.
In plaats van een frees wordt ook een diamantstift gebruikt. De stift drukt het materiaal opzij en veroorzaakt als het ware een braam, dit is dan de zichtbare diamantgravure.
Dit unieke oude ambacht is ontstaan vanuit de goud- en zilversmeden. Zij versierden hun gouden en zilveren voorwerpen met een gravure. De burijn of graveersteker is hét gereedschap van de handgraveur. Afbeeldingen en letters worden eerst zorgvuldig opgetekend en dan met de burijn uitgestoken. De gravure heeft karakter, glans en diepte.
Deze artistieke tak van graveren wordt tegenwoordig helaas nog maar op kleine schaal uitgeoefend. De veelzijdige graveursopleiding in Schoonhoven bestaat niet meer.
Een sierlijke letter, een monogram of familiewapen met de hand gegraveerd is een waardevolle toevoeging aan geschenken voor een persoonlijk accent. Vraag uw juwelier of goudsmid naar een handgravure!
In trouwringen en andere sieraden kan de graveur uw eigen persoonlijke en dus unieke handschrift graveren. Een prachtig geschenk voor een baby is een geboortelepel met daarin de personalia gegraveerd. Vanaf de 16e eeuw kwam dit gebruik al in Nederland voor.
Wij presenteren een korte video over onze graveertechnieken. Hier is te zien hoe gravures zich hebben ontwikkeld vanuit een al eeuwen oud ambacht tot een technologisch vak.
We beginnen met handgraveren. Een monogram wordt opgetekend op een zilveren vork en daarna met de burijn ofwel graveersteker uitgestoken.
Machinaal wordt hier nu gegraveerd met een diamantstift. De pantograaf zet de sjabloontekst d.m.v. een taststift in een verkleining over op het voorwerp. Met een zorgvuldig geslepen frees wordt een plaatje gegraveerd door de computergestuurde graveermachine.
In de finale het CO2 lasergraveren, in dit geval de voorkant van ons houten visitekaartje. Deze opnamen zijn nog gemaakt met gebruik van de oude lasermachine, we hebben daarna geïnvesteerd in een machine voor lasergraveren en lasersnijden met nog meer mogelijkheden en uitdagingen.
00 31 (0)76 5717420 info@edelburijn.nl